Google heeft een datalek geheimgehouden waarbij 500.000 mensen zijn betrokken. Het betreft de gebruikers van het sociale netwerk Google+. Van hen was informatie onbedoeld voor derden toegankelijk.
Daarbij ging het om naam, e-mailadres, beroep, geslacht, leeftijd, geboortedatum, woonplaats, vaardigheden, profielfoto, relatiestatus en organisaties waar de gebruiker bij aangesloten is of was. Ruim 400 applicaties en externe ontwikkelaars hadden toegang tot deze persoonlijke data.
Softwarefout
De oorzaak was volgens Google een softwarefout. Het incident vond plaats van 2015 tot maart 2018. Google besloot het datalek achter te houden uit vrees dat er vergelijkingen zouden worden getrokken met Facebook en Cambridge Analytica. De Wall Street Journal schrijft dit op basis van interne memo’s.
Verwijderen
Google heeft, naar eigen zeggen, het datalek onmiddellijk gerepareerd nadat het in maart van dit jaar werd ontdekt. Er zou volgens het bedrijf geen bewijs zijn dat derden op de hoogte waren van het lek. Tevens zou er geen misbruik zijn gemaakt van de geopenbaarde gebruikersgegevens. Voorts gaat Google een grote hoeveelheid gegevens wissen en alle functies voor consumenten van Google+ verwijderen.