Nieuwe wapensystemen Pentagon gemakkelijk over te nemen

Volgens de Amerikaanse rekenkamer zijn nieuwe wapensystemen die het Amerikaanse ministerie van Defensie aan het ontwikkelen is, relatief gemakkelijk over te nemen. Doordat de wapensystemen steeds meer gebruikmaken van computers en netwerken, krijgen kwaadwillenden meer mogelijkheden om aanvallen uit te voeren.

Cybersecurity had lange tijd geen prioriteit bij het Amerikaanse ministerie van Defensie. Derhalve heeft de rekenkamer de beveiliging getest van wapensystemen die nu in ontwikkeling zijn.

Relatief eenvoudig

Een van de conclusies van de test was dat het “relatief eenvoudig” was om de systemen over te nemen, zonder dat dit opviel. Met vrij eenvoudige middelen slaagden de testers erin de systemen over te nemen. Vervolgens konden ze  grotendeels onopgemerkt hun gang gaan. De oorzaak hiervan lag onder meer in basale problemen, waaronder slecht wachtwoordbeheer en niet-geëncrypte communicatie.

Sinds kort prioriteit

“Automatisering en connectiviteit spelen een fundamentele rol in de moderne militaire mogelijkheden van het Pentagon. Ze maken wapensystemen echter ook kwetsbaarder voor cyberaanvallen. Hoewel de rekenkamer en anderen al tientallen jaren voor de cyberrisico’s waarschuwen, heeft cybersecurity van wapensystemen pas sinds kort de prioriteit van defensie. Het Pentagon is ook nog steeds bezig om te kijken hoe cybersecurity van wapensystemen kan worden geregeld,” aldus de Amerikaanse rekenkamer in zijn rapport.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief