De procureurs-generaal van de Amerikaanse staten Texas, Indiana en Washington hebben Google aangeklaagd. Het bedrijf zou met misleidende tactieken locatiegegevens van gebruikers hebben bemachtigd om zo gerichter te adverteren.
Ongeoorloofde datavergaring
De ongeoorloofde datavergaring zou tussen 2014 en 2019 hebben plaatsgevonden. Het gaat om smartphones die op Googles besturingssysteem Android draaien. De openbaar aanklagers stellen dat Google met meerdere apps de locatie van deze telefoons bleven tracken. Dat gebeurde zelfs als gebruikers deze functie hadden uitgezet. “In werkelijkheid hebben consumenten die Google-producten gebruiken geen andere mogelijkheid dan het bedrijf toestaan hun locatie te verzamelen, op te slaan en te gebruiken, ongeacht de instellingen die ze kiezen”, aldus de aanklacht.
Tegenstrijdige en verwarrende instellingen
Tevens zijn de aanklagers van mening dat Google tegenstrijdige en verwarrende instellingen gebruikt. Het is, naar hun mening, daardoor voor consumenten moeilijker om het uitwisselen van persoonsgegevens tegen te houden. Google heeft tegenover de Verge de aanklachten ontkend. “De procureurs-generaal starten een zaak op basis van onjuiste claims en verouderde beweringen over onze instellingen”, heeft een woordvoerder laten weten.