NCSC alert op digitale aanvallen Oekraïne

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) let scherp op digitale aanvallen in het conflict tussen Oekraïne en Rusland. Meerdere Oekraïense organisaties en overheidsinstanties zijn volgens Microsoft het doelwit van malware geworden sinds 13 januari van dit jaar.

Het NCSB zegt tot nu toe geen concrete aanwijzingen te hebben dat deze aanvallen impact zullen hebben op Nederland. De overheidsorganisatie sluit echter niet uit dat dat in de toekomst wel het geval kan zijn.

NotPetya-malware

Volgens het NCSC zijn organisaties en bedrijven bezorgd over de huidige spanningen tussen Oekraïne en Rusland. In het verleden zijn digitale aanvallen uitgevoerd tussen deze landen. Deze hadden ook gevolgen voor Nederlandse bedrijven. Een voorbeeld hiervan is de aanval met de NotPetya-malware in 2017. Containerterminals van APM in Rotterdam raakten toen geïnfecteerd.

Monitoren, inspecteren en isoleren

De Amerikaanse overheid adviseerde indertijd om bedrijven die zakendoen met Oekraïense organisaties, of ermee samenwerken, alert te zijn. Zij doen er goed aan om verkeer dat afkomstig is van deze organisaties extra te monitoren, te inspecteren en te isoleren. Het NCSC heeft laten weten alle ontwikkelingen aangaande digitale aanvallen in relatie tot de gespannen situatie zorgvuldig te volgen. Relevante informatie wordt gedeeld via de website van de overheidsorganisatie.

Klik hier voor de website van het NCSC.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief