Grapperhaus: Vóór 1 januari 2020 Verwijzingsportaal Bankgegevens (VB)

Voor 1 januari 2020 moet het voor politie, Belastingdienst, het Openbaar Ministerie en bijzondere opsporingsdiensten mogelijk zijn om geautomatiseerd bankgegevens bij Nederlandse banken op te vragen. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft de Tweede Kamer hier gisteren over geïnformeerd.

Dit voorjaar zullen de parlementariërs het wetsvoorstel Verwijzingsportaal Bankgegevens ontvangen waarin deze maatregel staat uitgewerkt. Met deze wet wil Grapperhaus voldoen aan de verplichting van de Europese Unie om te voorzien in een geautomatiseerd centraal opvraagsysteem voor identificerende gegevens van banken en betaaldienstverleners.

Wet Verwijzingsportaal Bankgegevens

In het wetsvoorstel voor de Wet Verwijzingsportaal Bankgegevens is vastgelegd dat banken en andere financiële instellingen die rekeningen met een IBAN-nummer uitgeven, toegang tot een portaal zullen krijgen. Op deze manier zijn overheidsdiensten in staat om geautomatiseerd gegevens op te vragen over klanten van deze instellingen.

Opsporingsdiensten

Op dit moment vragen opsporingsdiensten elke bank individueel om gegevens. Banken halen deze vervolgens handmatig uit hun eigen systemen. “Het project Verwijzingsportaal Bankgegevens (VB) wil dit proces efficiënter maken door het opsporingsdiensten mogelijk te maken om via het VB gegevens op te vragen, indien nodig bij meerdere banken tegelijkertijd. Het portaal wordt hiertoe gekoppeld aan de systemen van banken,” aldus Grapperhaus.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief