Grootste datalek energiecontracten ooit in Nederland

Een personeelslid van een energieleverancier heeft van 2 miljoen Nederlandse huishoudens de stroom- en gasgegevens ontvreemd. Netbeheer Nederland en Energie-Nederland hebben dit recentelijk bekendgemaakt via de website van Netbeheer Nederland. De gestolen gegevens betreffen details van energiecontracten, zoals het jaarverbruik, type aansluiting en de einddatum van de contracten.

Deze informatie wordt bijgehouden in een centraal register. Medewerkers van energieleveranciers hebben er inzage in. Bij dit datalek zijn klantgegevens van meerdere energieleveranciers opgevraagd.

Eén werknemer
De energieleverancier bij wie het datalek plaatsvond, kan momenteel geen gegevens meer in het centraal systeem opvragen waar deze leverancier niet toe gemachtigd is. Naar eigen zeggen van deze energieleverancier is de digitale inbraak het werk van slechts één werknemer die niet langer meer in dienst is.

Autoriteit Persoonsgegevens
De gestolen informatie kan aangewend worden om huishoudens van wie de gegevens zijn gestolen, te bestoken met ongevraagde aanbiedingen voor stroom- en gascontracten. Netbeheer Nederland en Energie-Nederland zeggen dat het nooit eerder is voorgekomen dat op een dergelijk grote schaal informatie over energiecontacten is ontvreemd. De Autoriteit Persoonsgegevens is inmiddels geïnformeerd over het datalek.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief