Grootste datalek in de geschiedenis

Van ongeveer 55 miljoen Filipijnen zijn gegevens gelekt, waaronder paspoortinformatie en vingerafdrukken. De oorzaak was een buitengewoon omvangrijk datalek bij de Filipijnse verkiezingscommissie COMELEC.

De website van de verkiezingscommissie werd op 27 maart platgelegd. Volgens de Filipijnse overheid was er geen informatie gelekt. Beveiligingsbedrijf Trend Micro beschikt echter over gegevens waaruit blijkt dat een andere groep hackers kort daarna de volledige database online heeft gezet.

Database
De database in kwestie bevat de gegevens van alle geregistreerde kiezers in de Filipijnen, inclusief 1,3 miljoen stemgerechtigden buiten de Filipijnen. Opmerkelijk is dat het lek gebeurde vlak voor de nationale verkiezingen. Deze zullen op 9 mei in de Filipijnen gehouden worden.

Amerikaanse overheidsinstelling
Het Filipijnse datalek is daarmee ook het grootste datalek in de geschiedenis geworden. Tot nu toe was dat het lek in 2015 bij een Amerikaanse overheidsinstelling. Daarbij ging het om gegevens, inclusief vingerafdrukken, van ongeveer 20 miljoen Amerikanen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief