Hacktools NSA op internet beland

Hacksoftware die afkomstig zou zijn van de Amerikaanse geheime dienst NSA is op internet beland. Deskundigen en oud-medewerkers van de NSA vrezen voor misbruik ervan. De hackersgroep die de bestanden op internet zette, noemt zichzelf ‘Shadow Brokers’. Het is niet bekend hoe de hackers de software hebben weten te bemachtigen, noch wie erachter zit.

”Dit is zonder twijfel de sleutel tot het koninkrijk,’ zei een voormalig NSA-medewerker. ”Dit soort spul kan de veiligheid van een heleboel grote netwerken van overheden en bedrijven hier en in het buitenland ondermijnen.”

Snowden
Het gaat echter om een oudere kwetsbaarheid. Onderzoeker Claudio Guarnieri denkt dat sommige bestanden dateren van oktober 2013, vier maanden nadat klokkenluider Snowden zijn onthullingen deed. Het zijn dus niet de nieuwste hacktools die op internet zijn gepubliceerd.

Digitale wapenwedloop
Sico van der Meer van Clingendael denkt dat een andere inlichtingendienst verantwoordelijk voor de hack is: “Het zou een PR-stunt kunnen zijn om de NSA of de Verenigde Staten te beschadigen.”. Hij vervolgt: “Bewijs vinden voor dit soort dingen is bijna onmogelijk. Maar vaststaat dat er een digitale wapenwedloop gaande is.”. De kans dat de hacktools inderdaad van de NSA zijn, is reëel. Experts hebben tegen The New York Times gezegd dat het gestolen gereedschap inderdaad blijkt te werken.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief