HagaZiekenhuis krijgt eerste Nederlandse boete onder AVG  

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft het HagaZiekenhuis in Den Haag een boete gegeven van 460.000 euro. Het is de eerste keer dat de Nederlandse privacyautoriteit een sanctie oplegt wegens het schenden van de Europese privacywetgeving: de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Medisch dossiers

Reden van de boete is dat de beveiliging van de medische dossiers van het HagaZiekenhuis onvoldoende is. Het ziekenhuis kwam enkele maanden geleden negatief in het nieuws toen bleek dat 85 medewerkers het patiëntendossier van Samantha de Jong (ook bekend als realityster Barbie) hadden ingezien. Deze medewerkers hadden geen behandel- of zorgrelatie met De Jong. Zij kregen allen hun eerste, officiële waarschuwing. Bij herhaling volgt ontslag op staande voet.

Eerste volledige AVG-zaak.

Het HagaZiekenhuis krijgt van de AP tot 2 oktober de tijd om de interne beveiliging op orde te krijgen. Blijft het ziekenhuis in gebreke, dan dient het elke twee weken 100.000 euro aanvullende boete te betalen met een maximum van 300.000 euro. “Dit is de eerste volledige AVG-zaak,” bevestigt een woordvoerder van de AP. Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP, zegt het incident een kwalijke zaak te vinden. “Daarbij past een ferme boete. De relatie tussen een zorgverlener en een patiënt hoort volstrekt vertrouwelijk te zijn. Ook binnen de muren van een ziekenhuis. Het maakt daarbij niet uit wie je bent,” aldus Wolfsen.

Klik hier voor het nieuwsbericht van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Klik hier voor het nieuwsbericht van het HagaZiekenhuis.

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief