Omvangrijk datalek bij autoverhuursite Snappcar

Van ongeveer 50.000 Nederlandse autoverhuurders zijn de privéadressen gelekt. Het incident vond plaats bij autodeelplatform Snappcar.

Het lek is binnen een dag gerepareerd. Snappcar heeft tegenover RTL laten weten de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) hierover te informeren.

Woonadres

Particulieren hebben de mogelijkheid om bij Snappcar een auto te huren en/of te verhuren. Via de website van het bedrijf is te zien waar deze voertuigen ongeveer staan. Het exacte adres wordt pas vrijgegeven wanneer iemand een auto huurt. Doorgaans is dat het woonadres van de verhuurder. Een woordvoerder van Snappcar heeft laten weten dat het bedrijf niet wist dat deze data openbaar te vinden waren: “Dit is absoluut niet de bedoeling.” De mensen om wie het gaat, worden via een e-mail door het bedrijf ingelicht.

Statement Snappcar

Volgens Snappcar is er geen bewijs dat de adresgegevens in verkeerde handen zijn gevallen. “Als deelplatform zijn wij ons bewust van het belang van vertrouwen in ons platform en de privacy van onze gebruikers. Het spijt ons dat we er niet in geslaagd zijn deze privacy te waarborgen volgens de hoge standaard die onze gebruikers van ons verwachten,” zegt het bedrijf in een statement. “Direct nadat wij op de onbeveiligde toegang gewezen zijn, hebben we het probleem opgelost, waardoor de adresgegevens en kentekens nu niet meer openbaar zijn.”

Klik hier voor de volledige reactie van Snappcar.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief