Harde schijf met gegevens 30.000 mensen gestolen bij Belastingen Amsterdam

Een harddisk met daarop data van 30.000 mensen, is ontvreemd uit een pand van Belastingen Amsterdam aan de Herikerbergweg.

De Amsterdamse wethouder van financi├źn Victor Everhardt heeft hierover een brief aan de gemeenteraad gestuurd.

Scans

Uit onderzoek blijkt dat de buitgemaakte harde schijf scans van documenten bevat die in de periode juli 2020 tot en met maart 2021 per post zijn verzonden door circa 30.000 belastingplichtigen. Het betreft uiteenlopende documenten, zoals bezwaren, aangiftes en verzoeken om kwijtschelding. Bij de documenten kunnen ook kopie├źn van ID-bewijzen en zorgpolisbladen meegestuurd zijn door burgers.

Authenticatie-beveiliging

Everhardt benadrukt dat de harde schijf is uitgerust met “authenticatie-beveiliging” en de gegevens niet zomaar zijn uit te lezen. “Gelet op het risico dat de beveiliging is of wordt omzeild en de gegevens kunnen worden doorverkocht of gebruikt voor oplichting en (identiteits)fraude, wordt de diefstal van de schijf behandeld als een datalek conform de voorschriften van de Autoriteit Persoonsgegevens”, aldus Everhardt. De gemeente Amsterdam heeft op 7 april aangifte bij de politie gedaan. Alle gedupeerde inwoners zullen vanaf deze week een brief ontvangen over het voorval.

Klik hier voor de brief van wethouder Victor Everhardt aan de gemeenteraad van Amsterdam.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief