Bijna honderd notariskantoren konden niet digitaal werken na hack

Door een hack afgelopen vrijdagochtend bij ICT-beheerder Managed It uit Nieuwegein konden 96 notariskantoren geen akten passeren.

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft laten weten dat Managed It en een aantal notariële softwareleveranciers uit voorzorg hun servers en databases hebben afgesloten.

Contactgegevens

De getroffen notariskantoren vormen volgens KNB ongeveer een tiende deel van het totaal aantal notariskantoren in Nederland. Omdat de notarissen geen toegang hebben tot contactgegevens, kunnen zij hun cliënten niet van dienst zijn, noch hen informeren over de gevolgen van de hack.

Digitale systemen

Voor het tekenen van onder meer een verkoopovereenkomst van een huis verrichten notarissen onderzoek in digitale systemen, bijvoorbeeld de burgerlijke stand, het Kadaster, banken en hypotheekverstrekkers. Notariskantoren controleren ook digitaal of er geen beslaglegging ligt op eigendommen van de betrokkenen.

Incidententeam voor digitale dienstverleners

De KNB zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat er gegevens zijn buitgemaakt. De hack is gemeld bij het incidententeam voor digitale dienstverleners van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Dat team zegt geen uitspraken te kunnen doen over de aard van de hack.

De website van Managed It is inmiddels weer online.

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief