Harde schijven met donorgegevens zoekgeraakt

Bij de beheerder van het Donorregister, het CIBG in Den Haag, worden twee harde schijven met donorgegevens vermist. Op de schijven bevinden zich 6,9 miljoen gedigitaliseerde donorkeuzeformulieren. Minister de Jonge van Volksgezondheid heeft de Tweede Kamer hier gisteren over geĆÆnformeerd.

De gegevens betreffen onder meer voor- en achternaam, geslacht, geboortedatum, adresgegevens, donorkeuze, handtekening en burgerservicenummer of A-nummer van de periode februari 1998 tot juni 2010.

Risico identiteitsfraude gering

Volgens de directeur Laagland van het CIBG is het risico op identiteitsfraude gering. De formulieren bevatten geen bijzondere persoonsgegevens, zoals omschreven in de AVG. Hij heeft een onderzoek naar de omgang met externe harde schijven aangekondigd. De bestaande beveiligingsprotocollen en werkinstructies zullen worden geƫvalueerd. Tevens is er melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Papieren archief

De harde schijven waren volgens de minister hoogstwaarschijnlijk niet beveiligd. Tijdens de digitalisering van de registratieformulieren is er een back-up op twee externe harde schijven gemaakt. Toen aan het begin van dit jaar werd besloten om het papieren archief van het Donorregister te vernietigen, kwam aan het licht dat de twee externe harde schijven niet meer in de kluis lagen waar zij werden bewaard.

Klik hier voor de brief van minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan de Tweede Kamer.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief