Politie: 135 miljoen kentekens per maand geregistreerd

Automatic Numberplate Recognition (ANPR)-camera’s registreren 135 miljoen kentekens per maand. Op honderden plaatsen in Nederland hangt een dergelijke camera. De politie heeft dit bekendgemaakt.

Behalve kentekens worden ook andere gegevens opgeslagen, waaronder locatie, tijdstip en foto’s van voertuigen.

Openbaar Ministerie

Vanaf dit jaar worden deze gegevens vier weken bewaard, waarna deze automatisch worden vernietigd.  Sinds de inwerkingtreding van de nieuwe bevoegdheid hebben rechercheurs ongeveer 1.100 keer kentekengegevens opgevraagd. “In een aantal gevallen heeft dit bijgedragen aan het – versneld – opsporen van verdachten”, aldus de politie. De minister heeft 120 politieagenten geautoriseerd om de database te doorzoeken. Het Openbaar Ministerie dient voor elke bevraging toestemming geven. Bestuurders die op de opgevraagde foto te zien zijn, moeten onherkenbaar gemaakt worden. De politiemensen die gegevens opvragen, mogen zelf niet betrokken zijn bij een onderzoek waarvoor deze gegevens worden ingezet.

Privacy

Na drie jaar wordt de nieuwe bevoegdheid geëvalueerd. “Daarna wordt besloten of de bijdrage die dit middel levert aan het oplossen van misdrijven, opweegt tegen het tijdelijk bewaren van de kentekens”, aldus de politie. “Het is heel belangrijk om de vraag te beantwoorden of een dergelijke inbreuk op de privacy ook te billijken is. Daarom wordt door het WODC onderzocht wat het rendement is én hoe de politie met deze bevoegdheid omspringt”, verklaart Ernest Venema van de Dienst Regionale Informatieorganisatie. Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) in Den Haag is onderdeel van het Nederlands ministerie van Justitie en Veiligheid.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief