Helft gemeenten verzuimt datalekken te melden

De helft van de Nederlandse gemeenten informeert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) niet over een datalek, terwijl ze dat wel verplicht zijn. Twee derde van de gemeenten zou te maken hebben met datalekken, volgens onderzoek van het KRO-NCRV-programma Reporter Radio.

Reporter Radio denkt dat zestien op de duizend Nederlanders worden getroffen door een datalek, terwijl er maar zeshonderd lekken werden gerapporteerd. In slechts 28 gevallen werden de slachtoffers hierover geïnformeerd.

Strenger optreden
De AP heeft de mogelijkheid om boetes tot 820.000 euro op te leggen als gemeenten verzuimen om datalekken te melden. De autoriteit gaat gemeenten een brief sturen waarin ze nogmaals de regels ten aanzien van de meldingsplicht uitlegt. In de toekomst wil zij strenger optreden tegen gemeenten die datalekken niet melden.

Datalek afhandelen
Vooralsnog heeft de autoriteit nog geen boetes uitgedeeld. “Dat komt doordat gemeenten uiteindelijk hun zaken goed oplossen als wij ze op de hoogte hebben gesteld hoe ze een datalek moeten afhandelen,” aldus de Autoriteit Persoonsgegevens. In totaal zijn er in Nederland zo’n 130.000 bedrijven, overheden en andere organisaties die privégegevens in hun bezit hebben.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief