Deursloten in Oostenrijks hotel gehackt

Het prestigieuze Seehotel Jägerwirt in het populaire skigebied in Turracher Höhe (Oostenrijk) is opnieuw gehackt. Voor de vierde keer werden het reserveringssysteem en het elektronische sleutelsysteem aangevallen.

Deze keer waren de hackers succesvol: de gasten konden hun kamer niet meer in. Omdat het resetten van de systemen kostbaarder was dan het gevraagde losgeld van 1.500 euro, heeft het hotel dit bedrag in Bitcoins betaald.

Zure appel
“We moesten door de zure appel heen bijten. Het hotel was volgeboekt met 180 gasten en de gasten konden niet in hun kamer,” aldus hoteldirecteur Christoph Brandstaetter. Hij zocht zelf de publiciteit om meer aandacht te vragen voor de problematiek van ransomware.

Nieuwe firewall
De ransomware kon de server van het hotel waarschijnlijk infecteren doordat een werknemer een malafide e-mailbijlage had geopend. De mail leek op een echte telefoonrekening. Volgens Brandstaetter hebben de hackers bij hun eerdere pogingen een backdoor in het hotelsysteem aangebracht. Hotel Jägerwirt beschikt inmiddels over een nieuwe firewall en is van plan om de elektronische sleutels te vervangen door fysieke sleutels.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief