Honderden slachtoffers door handel in gehackte webshopaccounts

Cybercriminelen maken gebruik van het feit dat veel mensen hetzelfde wachtwoord gebruiken voor verschillende websites. Wanneer er een omvangrijk datalek bij een webwinkel heeft plaatsgevonden, worden de buitgemaakte inloggegevens onder criminelen verhandeld.

Met behulp van een softwareprogramma worden gebruikersnamen en wachtwoorden automatisch ingevoerd op diverse webshops. Als blijk dat de inloggegevens juist zijn, wordt het account bewaard en doorverkocht.

Doorverkocht

RTL Nieuws maakte onlangs bekend dat gehackte accounts van bol.com, Zalando en Wehkamp op internet te koop zijn. Kwaadwillenden kunnen op naam van anderen artikelen kopen, die ze meestal bij afleverpunten laten bezorgen. Stromannen halen deze vervolgens op. Het slachtoffer waarvan het account gehackt is, ontvangt vervolgens de rekening. De gestolen artikelen worden doorverkocht via Marktplaats of pandjeshuizen.

Ander wachtwoord

Volgens de politie worden elk jaar vele honderden mensen gedupeerd door deze vorm van internetcriminaliteit. Bol.com, Wehkamp en Zalando monitoren naar eigen zeggen alle bestellingen, en onderzoeken verdachte transacties. “Daar zijn we goed op getraind en we hebben een speciaal team dat zich hiermee bezighoudt,” laat Wehkamp weten. “Daarnaast werken we heel goed samen met politie en justitie.” Internetgebruikers wordt aangeraden om voor elk account een ander wachtwoord te gebruiken.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief