Documenten Britse regering gelekt via Google

Gevoelige documenten van de Britse regering waren jarenlang via Google vindbaar en in te zien. Tot de gelekte informatie behoren onder andere documenten over het aanvraagproces van beveiligingspassen voor verschillende overheidsgebouwen. The Telegraph heeft dit afgelopen zondag gepubliceerd.

Ook zou communicatie met medewerkers van de Britse inlichtingendienst MI5 zijn onderschept. De bestanden en gesprekken zijn zonder opzet openbaar gemaakt via het gratis softwareprogramma Trello.

Privémodus

Met dit programma kunnen gebruikers samen aan taken werken en daarbij documenten uitwisselen. Uit het onderzoek van The Telegraph blijkt dat een aantal Trello-pagina’s binnen de Britse overheid openbaar zijn gemaakt. Meerdere departementen van de Britse regering werken sinds 2013 met deze online software. Het datalek kon plaatsvinden, omdat de Trello-groepen die het betreft, niet in de privémodus waren gezet. Google maakt dan alle conversaties en gedeelde documenten binnen de groepen doorzoekbaar.

Tekst en uitleg

Volgens de Britse krant is een deel van de Trello-pagina’s inmiddels weer privé gemaakt. Dat geldt echter niet voor alle pagina’s. Parlementariërs zouden de regering om tekst en uitleg hebben gevraagd, aldus The Telegraph.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief