Hoofdstad staat New York getroffen door Ransomware

Het Amerikaanse Albany, de hoofdstad van de staat New York, is recentelijk het slachtoffer geworden van een aanval door ransomware. De beveiligingssoftware van de stad detecteerde de kwaadaardige software in de systemen van de stad.

Albany ligt in het oosten van de staat New York in Albany County, ongeveer 240 km ten noorden van de stad New York. Er wonen 98.000 mensen.

Offline

Vanwege de cyberaanval moesten burgers die huwelijks-, geboorte- en overlijdenscertificaten wilden aanvragen, dit in een andere stad doen. Tevens kon de stad geen vergunningsaanvragen meer verwerken. Ook was het tijdsregistratiesysteem offline. Medewerkers moesten hun toevlucht nemen tot papieren urenstaten.

Politie

De stad heeft weinig details over het incident gegeven. Het is vooralsnog niet bekend om welke ransomeware het gaat, hoe de infectie heeft plaatsgevonden en of de stad het gevraagde losgeld heeft voldaan. De politievakbond van Albany, APOU, heeft het stadsbestuur en de informatievoorziening bekritiseert op Facebook. Agenten hadden volgend de bond geen toegang tot het planningssysteem. Ook andere online diensten zoals e-mail functioneerden niet. APOU heeft tevens kritiek, omdat niet duidelijk is of gegevens van medewerkers gecompromitteerd zijn.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief