QR-code op paspoort in plaats van BSN

Over twee jaar zal het burgerservicenummer (BSN) verdwijnen van de voorkant van de houderpagina van het paspoort. In plaats daarvan komt een QR-code op de achterkant van deze pagina. Identiteitskaarten zullen dan eveneens worden voorzien van een QR-code op de achterzijde.

De maatregel is bedoeld om identiteitsfraude tegen te gaan. Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken heeft de Tweede Kamer hierover onlangs geïnformeerd.

Automatisch uitleesbaar

“De huidige plaatsing leidt tot extra handelingen voor de burger; die moet nu steeds het BSN doorstrepen wanneer een kopie van het paspoort moet worden ingeleverd bij een instantie die het BSN niet mag verwerken. Daarom heb ik in de afgelopen periode onderzocht welke oplossingen er zijn om het BSN op de achterzijde van de houderpagina van het paspoort automatisch uitleesbaar te maken en weg te halen uit de machine-leesbare strook op de voorzijde van de houderpagina,” aldus Knops.

September

Het BSN zal via een QR-code automatisch uitleesbaar worden. “Hierdoor is het BSN niet meer aanwezig en kopieerbaar op de voorzijde van de houderpagina van het paspoort,” schrijft Knops in zijn brief. Een aantal instanties zal ongeveer twee jaar nodig hebben om de wijziging binnen hun processen door te voeren. Knops verwacht dat hij in september de precieze datum bekend kan maken.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief