Hooggerechtshof: FBI mag op afstand gaan hacken

In de VS is het Hooggerechtshof akkoord gegaan met nieuwe regels om in te breken in computers van verdachten. Daardoor kunnen rechters in de VS de FBI toestemming geven om computers in andere rechtsgebieden te hacken. Wat de locatie is van de hardware, doet er dan niet meer toe.

Het Department of Justice (DoJ) stelt dat de wet aangepast dient te worden, omdat technologie zich ook voortdurend vernieuwd. Privacygroepen vinden daarentegen dat de nieuwe wetgeving een vrijbrief is voor de FBI om in de hele wereld computersystemen te hacken.

Voorbehoud
Het enige voorbehoud dat wordt gemaakt, is dat alleen computersystemen gehackt mogen worden die onder de Amerikaanse jurisdictie vallen. Het is echter onduidelijk hoe deze beperking geïnterpreteerd moet worden. Mag een computer via een Amerikaanse internetverbinding gehackt worden, of niet?

Remote

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie stelt dat hacken op afstand vaak de enige manier is: “Vaak ook kiezen de misdadigers ervoor om de locatie van hun systeem te versluieren, zodat niet duidelijk is waar de apparatuur staat. Het is dan ook bijna onmogelijk om vast te stellen of de apparatuur binnen of buiten de VS staat. Om die versluieringstechniek een stap voor te zijn, willen wij remote in de systemen kunnen kijken.”.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief