Overheid wil massaal hacken

Deze zomer behandelt de Tweede Kamer de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv). Hoewel de wettekst nog niet openbaar is, heeft de Volkskrant deze al in zijn bezit. In het geheime wetsvoorstel staat dat de overheid over de mogelijkheid wil kunnen beschikken, om alle verkeer over netwerken af te tappen tijdens een onderzoek naar strafbare feiten.

Als de wet in werking treedt, dan heeft dat ook consequenties voor onschuldige burgers. Stel dat een website van een onschuldige burger op dezelfde server staat, als de server waarvan een verdachte gebruikmaakt, dan mag ook de onschuldige burger gehackt worden. Op die manier wil de overheid zich via een omweg toegang verschaffen tot gegevens van een verdachte.

Sleepnet
Volgens Bits of Freedom wil de regering een sleepnet voor al het internetverkeer: “De minister heeft ervoor gekozen om ondanks de overweldigende kritiek zijn plannen voor een sleepnet over de communicatie van onschuldige burgers door te zetten.”. De burgerrechtenbeweging omschrijft de nieuwe wet als een onaanvaardbaar privacy- en beveiligingsrisico.

Wollig taalgebruik
Ook bekritiseert Bits of Freedom het wollige taalgebruik in het wetsvoorstel. “Het gelekte voorstel laat duidelijk zien dat waar ‘onderzoeksopdrachtgerichte interceptie’ staat eigenlijk ‘sleepnet’ gelezen kan worden. Voor een sleepnet is in Nederland geen ruimte. Wij roepen minister Plasterk dan ook op om het sleepnet in te trekken,” aldus Ton Siedsma, onderzoeker bij Bits of Freedom.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief