ICS verplicht Tweefactorauthenticatie vanwege PSD2

Wie binnenkort wil inloggen op de creditcardomgeving van International Card Services B.V. (ICS) zal behalve een wachtwoord ook een, via sms verkregen, code moeten invoeren.

Deze beveiligingsmaatregel is verplicht onder de Europese betaalrichtlijn Payment Service Directive 2 (PSD2).

Tweefactorauthenticatie

Deze richtlijn geldt al vanaf afgelopen 19 februari maar een deel van de wetgeving trad op 14 september in werking. Voor online creditcardbetalingen had sinds deze laatste datum tweefactorauthenticatie al verplicht moeten zijn. Echter, de EU heeft webshops uitstel gegeven. De verwachting is dat deze beveiligingsmaatregel over anderhalf jaar wordt ingevoerd. Gebruikers zullen dan een code die ze via sms of app hebben ontvangen, moeten invullen voordat de creditcardtransactie kan plaatsvinden.

Sms

ICS heeft er bewust voor gekozen om het inloggen in de beginfase via een sms-code te laten gebeuren. “We hebben in eerste instantie gekozen voor de sms, omdat nog niet iedereen een smartphone heeft of app wil installeren,” aldus een woordvoerder van het bedrijf. In een later stadium zal ook de mogelijkheid worden geboden om in te loggen via een door een app gegenereerde code.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief