Vier jaar cel geëist tegen Eindhovenaar wegens grootschalige wachtwoorddiefstal

Het Openbaar Ministerie heeft vier jaar gevangenisstraf geëist tegen een 38-jarige Eindhovenaar, wegens het op grote schaal ontvreemden van wachtwoorden. Hij deed dit door zich voor te doen als webbouwer.

Een jaar eerder werd de man al veroordeeld door de rechtbank in Leeuwarden. Die legde dezelfde straf op: vier jaar gevangenisstraf waarvan één voorwaardelijk.

Backdoor

Voor meerdere bedrijven heeft de man webshops ontwikkeld, die hij van een backdoor voorzag. Via het toegevoegde script ontving hij alle gebruikersnamen en wachtwoorden van klanten van deze shops ontving. “Omdat veel mensen één inlognaam en wachtwoord gebruiken, kon hij binnendringen in de klantenaccounts van die klanten bij andere webshops. Deze accounts heeft hij gebruikt om frauduleuze bestellingen te plaatsen,” stelt het OM.

Facebookaccounts

Het Openbaar Ministerie voerde aan dat de man met de onderschepte wachtwoorden ook op honderden Facebookaccounts heeft kunnen inloggen. Hij pretendeerde dan een van zijn slachtoffers te zijn. Hij las bijvoorbeeld privéberichten van accounts waarop hij had ingebroken en ging na met wie zijn slachtoffer goed contact had.

22.000 wachtwoorden

“Vervolgens vroeg hij met diverse verhalen om geld, waarbij hij zich voordeed als de echte eigenaar van het account. Daarmee heeft hij zijn slachtoffers misleid en hun privacy op ernstige wijze geschonden,” aldus de advocaat-generaal. Op de laptop van de verdachte bevonden zich meer dan 22.000 gebruikersnamen met bijbehorende wachtwoorden. Over ongeveer twee weken volgt uitspraak in deze zaak.

Klik hier voor het nieuwsbericht van het OM over deze zaak.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief