Identiteitsfraude door computerreparatie

Een Nederlandse man is al jarenlang slachtoffer van identiteitsfraude. Toen de man zo’n vijf jaar geleden zijn computer liet repareren, zou de reparateur verscheidene gegevens van de computer hebben gestolen.

Met deze gegevens werd identiteitsfraude gepleegd. Het slachtoffer werd geconfronteerd met verzekeringen die hij niet afgesloten zou hebben en met verkeersovertredingen die hij niet begaan zou hebben. Ook zou zijn naam ten onrechte zijn opgegeven bij een alcoholcontrole in het verkeer.

Tienduizenden euro’s schade
Het slachtoffer tekende regelmatig bezwaar aan maar vergat dit één keer te doen. Het gevolg daarvan is dat hij nu zijn rijbewijs kwijt is. De totale schade van de fraude zou tienduizenden euro’s bedragen. De man van wie de identiteit gebruikt wordt, heeft een advocaat in de arm genomen om de verachte computerreparateur aan te klagen.

Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten
Vorige maand nog liet het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI) van het ministerie van Binnenlandse Zaken weten dat het aantal meldingen van identiteitsfraude flink is gestegen. In 2015 ontving het CMI 800 meldingen, een jaar later was dit aantal ruim verdubbeld tot 1.700.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief