IE-noodpatch veroorzaakt opstartproblemen Windows

De noodpatch die Microsoft afgelopen 19 december beschikbaar heeft gesteld, blijkt bij sommige laptops tot complicaties te leiden. Op sommige Lenovo-laptops start Windows niet meer op, nadat deze patch is geïnstalleerd.

De patch is uitgebracht om een actief aangevallen kwetsbaarheid in Internet Explorer te verhelpen. Via dit beveiligingslek zou een kwaadwillende in staat zijn om volledige controle over het systeem te krijgen.

8GB werkgeheugen

Microsoft heeft voor alle ondersteunde Windows-versies de noodpatch ter beschikking gesteld, buiten zijn vaste patchcyclus om. Bij sommige Lenovo-laptops met minder dan 8GB werkgeheugen, blijkt nu dat Windows niet meer opstart. Volgens Microsoft kan het probleem op verschillende manieren worden verholpen.

Secure Boot

Een van deze manieren is om Secure Boot uit te schakelen en daarna de laptop opnieuw te starten. Als BitLocker is ingeschakeld, dienen gebruikers na het uitschakelen van Secure Boot eerst de procedure van BitLocker-recovery te doorlopen. Microsoft heeft laten weten samen met Lenovo aan een update te werken. Vooralsnog is niet bekendgemaakt wanneer deze beschikbaar is.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief