Kentekengegevens mogen vier weken lang bewaard worden

Per 1 januari 2019 mogen de kentekengegevens van voertuigen die via ANPR-camera’s worden vastgelegd, vier weken lang worden opgeslagen. Het betreft kenteken, locatie, tijdstip en foto van voertuigen die in een kentekenregister worden bewaard. Voorwaarde is dat dit voor opsporingsdoeleinden gebeurt.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid stelt dat ANPR (Automatic Number Plate Recognition) belangrijk is bij het opsporen van ernstige criminaliteit, waarbij pas later blijkt dat informatie over een voertuig relevant is. Het ministerie voegt daaraan toe dat ANPR kan helpen bij het arresteren van voortvluchtige verdachten of veroordeelden.

Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt dat deze maatregel alleen is te rechtvaardigen wanneer de noodzaak daartoe is aangetoond. Volgens de privacywaakhond is dit niet het geval, noch wat betreft de subsidiariteit, noch wat betreft de proportionaliteit. Privacyorganisatie Privacy First heeft al laten weten een rechtszaak te starten tegen het bewaren van kentekengegevens.

Alle passanten

In 2011 liet de Autoriteit Persoonsgegevens, toen nog onder de naam College bescherming persoonsgegevens, al weten tegen het wetsvoorstel te zijn. “De politie krijgt door deze wettelijke basis de bevoegdheid om, in de geschetste mogelijkheid van een landelijk dekkend ANPR-cameranetwerk, alle passanten op Nederlandse wegen als potentiĆ«le verdachten in politiebestanden op te nemen,” aldus de autoriteit.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief