Industroyer kan stroomnet stilleggen

Een nieuw virus, genaamd Industroyer, kan stroomnetwerken stilleggen. Onderzoekers van securitybedrijf ESET die de malware hebben ontdekt, waarschuwen hiervoor.

ESET vermoedt dat met Industroyer afgelopen december het stroomnetwerk van Kiev in de Oekraïne is aangevallen. Het virus kan verschillende industrieën aanvallen zoals oliecentrales, transportnetwerken en sluizen. De variant die ESET nu heeft ontdekt, is echter speciaal gemaakt om stroomnetten stil te leggen.

Protocollen
ESET vindt Industroyer zo ernstig, omdat de malware protocollen gebruikt op de manier waarvoor deze zijn ontworpen. “Het probleem is dat deze protocollen decennia geleden zijn ontwikkeld, en toen waren industriële systemen geïsoleerd van de buitenwereld,” aldus onderzoeker Anton Cherepanov. Dat betekent dat kwaadwillenden niet naar kwetsbaarheden hoeven te speuren; Industroyer hoeft alleen maar in staat te zijn om via de protocollen te communiceren.

Nederlandse systemen
Nederlandse netwerken zouden ook risico lopen, al is het vooralsnog onduidelijk of er in Nederland systemen zijn die vatbaar zijn voor dit virus. “Maar zelfs als dat niet zo is, kan het virus eenvoudig worden aangepast,” waarschuwt directeur Dave Maasland van ESET in Nederland.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief