Opnieuw noodpatch voor Windows XP

Microsoft heeft op 13 juni een Windows-update uitgebracht die een kwetsbaarheid repareert. Het gaat om een lek dat voor WannaCry-aanvallen, of vergelijkbare aanvallen, ingezet kan worden. Microsoft stelt ook een update voor Windows XP ter beschikking.

Dat Microsoft met een patch komt voor Windows XP is een uitzondering, omdat het Amerikaanse softwarebedrijf deze versie van Windows al geruime tijd niet meer ondersteunt. Volgens Microsoft gaat het echter om een zeer ernstige kwetsbaarheid; de Amerikaanse inlichtingendienst NSA zou er volgens ZDNet expoits voor hebben ontworpen.

Destructieve cyberaanvallen
De nieuwste beveiligingspatch verhelpt drie kwetsbaarheden. Microsoft zegt dat deze lekken leiden tot een “verhoogd risico op destructieve cyberaanvallen door overheidsorganisaties”.

Download Center
Het is niet de eerste keer dat Microsoft een uitzondering maakt. Eerder had het bedrijf al tot driemaal toe alsnog een update voor XP uitgebracht. Ook toen ging het om een zeer ernstige kwetsbaarheid. Gebruikers die nog met Windows XP of Windows Server 2003 werken, zullen de update wel zelf moeten downloaden vanaf het Microsoft Download Center.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief