Inhoud Nederlandse telefoongesprekken niet bewaard door NSA

De NSA verzamelde alleen metadata en luisterde in Nederland geen hele telefoongesprekken af. Alleen gegevens die aangeven tussen wie er gesprekken plaatsvonden zijn af te leiden uit deze gegevens. Dit heeft minister Plasterk geschreven in een brief aan de tweede kamer.

Geheimhouding verzamelde gegevens
Minister Plasterk heeft in Nieuwsuur bevestigd dat van 1,8 miljoen telefoongesprekken de gegevens zijn onderschept. Plasterk geeft aan dat hij nog in gesprek is met de Amerikaanse inlichtingendiensten over deze zaak. Hij zal de kamer informeren over de uitkomsten van deze gesprekken. Dan kan er wellicht ook meer duidelijkheid komen over de doelwitten van de NSA. Dit zal waarschijnlijk vertrouwelijk gebeuren en blijft het dus geheim welke gegevens zijn verzameld en wie mogelijke doelwitten zijn geweest.
Via Nu.nl is duidelijk geworden dat er nu geen strafrechtelijk onderzoek loopt naar de praktijken van de NSA. Zolang dit soort zaken via de AIVD of de MIVD wordt gespeeld is het niet strafbaar.

AIVD en MIVD
Als je schouder aan schouder het terrorisme bestrijdt, en dan als bondgenoot blijkt te worden afgeluisterd, is dat niet acceptabel”, zei Plasterk. “Het kan voorkomen dat andere landen menen dat er een goede reden is om in of vanuit Nederland inlichtingen te verzamelen. In een dergelijk geval dient het desbetreffende land een verzoek te richten tot de AIVD of de MIVD. In Nederland geldt de Nederlandse wet, ook voor bondgenoten.”

Nu.nl meldt dat er geen strafrechtelijk onderzoek loopt naar de praktijken van de NSA. Plasterk zei eerder dat het opslaan van Nederlandse gegevens door Amerikaanse veiligheidsdiensten mogelijk strafbaar is, als dit niet via de AIVD of MIVD gebeurt.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief