Intel: Deze maand updates voor Spectre en Meltdown

Chipfabrikant Intel heeft toegezegd om de processorlekken Spectre en Meltdown nog deze maand te dichten met software-updates. De CEO van het bedrijf, Brian Krzanich, heeft dit laten weten tijdens de gadgetbeurs CES in Las Vegas.

“We verwachten negentig procent van onze processors van de afgelopen vijf jaar binnen een week te updaten,” zei Krzanich. “De rest zal voor het einde van januari een update krijgen.”

Sinds 1995

Als deze updates de lekken inderdaad kunnen dichten, is het probleem opgelost voor chips die in de afgelopen vijf jaar zijn aangeschaft. Echter: alle chips die sinds 1995 zijn geproduceerd, bevatten de Spectre- en Meltdown beveiligingslekken. Via Meltdown kunnen kwaadwillenden het werkgeheugen van computers met Intel-chips aanvallen om onder andere wachtwoorden buit te maken. Spectre, waar zowel processors van Intel als van ARM en AMD mee te maken hebben, is lastiger te misbruiken door kwaadwillenden.

Tot op heden geen misbruik

“Tot op heden wijst niks erop dat deze exploits zijn misbruikt om data van onze klanten te stelen,” onderstreepte de Intel-CEO tegenover de pers in Las Vegas. Een aantal techbedrijven heeft al patches beschikbaar gesteld om de kwetsbaarheden in de chips, voor zover mogelijk, te dichten.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief