Internationaal Strafhof getroffen door cyberaanval

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft recentelijk te maken gehad met een hackaanval. Hierbij zou een groot aantal gevoelige documenten zijn gestolen. Een niet nader genoemde bron heeft dit aan de NOS laten weten.

Buitenlandse overheid

Het Strafhof heeft de diefstal niet bevestigd. Een woordvoerder heeft echter wel te kennen gegeven dat er onderzoek plaatsvindt naar de aanval in samenwerking met de Nederlandse autoriteiten. Daarbij zal onder meer gekeken worden of een buitenlandse overheid verantwoordelijk is voor de aanval.

Gevoelige informatie

Het Internationaal Strafhof in Den Haag beschikt over zeer gevoelige informatie. Het Strafhof verricht onderzoek naar genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden en vervolgt verdachten. Geplande zittingen in het proces tegen een verdachte konden geen doorgang vinden. De werkzaamheden zijn inmiddels hervat. Intern is het kantoornetwerk van het Strafhof functioneel.

Geheim agent

Eerder probeerde Rusland een geheim agent van de Russische geheime dienst GROe als medewerker bij het Strafhof onder te brengen. Tevens trachtte het land de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in Den Haag te hacken.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief