Interpol waarschuwt voor hackende jongeren

Interpol waarschuwt voor jongeren die hacken voor de spanning en de status. De benodigde tools hiervoor vinden ze eenvoudig op internet. Voor het uitvoeren van een cyberaanval is weinig technische kennis nodig.

Op internet zijn bovendien handleidingen beschikbaar voor de inzet van kwaadaardige programma’s. De populariteit van hacken zou volgens Interpol toenemen onder jongeren. Dat de politie cybercriminaliteit aanpakt, maakt amper indruk op hen.

Statussymbool
„Voor jongeren is het een statussymbool geworden om op computers in te breken,” zegt Christophe Durand, hoofd cyberstrategie bij Interpol. „Bij professionele criminelen zie je veelal een financieel motief, maar jongeren gaan simpelweg voor roem en de kick.” Internationaal werken verschillende organisaties samen om het hacken onder jongeren terug te dringen.

Kali
Het resultaat is echter beperkt volgens Durand: „Het is een kwestie van opvoeding. We doen er natuurlijk alles aan om ze voor te lichten over de risico’s van dit soort activiteiten, maar het effect is beperkt.” Kali is een van de tools die op internet is te vinden en gebruikt wordt om te hacken. Het is een versie van Linux die standaard is voorzien van software om computers aan te vallen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief