IT-expert: stemmen via internet onveilig

IT-expert Ronald Prins vindt het geen goed idee om inwoners van Rotterdam per internet hun stem uit te laten brengen voor een referendum. Het risico op fraude zou volgens hem te groot zijn.

Vorig jaar was Prins voorzitter van een groep die op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken onderzoek deed naar het opnieuw invoeren van stemmen per computer.

DigiD
Het advies van de commissie was om de stemcomputer alleen weer te gaan gebruiken als er een papieren stembiljet geproduceerd wordt – dat met de hand kan worden geteld. Ahmed Aboutaleb, burgermeester van de havenstad, wil daarentegen dat het stemproces volledig via DigiD plaatsvindt.

DDoS
Prins denkt dat het stemproces belemmerd kan worden door een DDoS-aanval. Ook stemfraude sluit hij niet uit. Een ander nadeel is volgens hem dat er bij stemmen via internet geen privacy is, in tegenstelling tot de beslotenheid van een stemhokje. “De techniek gaat razendsnel vooruit en de digitale veiligheid wordt almaar minder,” vindt Prins. Ook is naderhand moeilijk te constateren of het telproces correct is verlopen, omdat er geen papierwerk overblijft. “Er moet een briefje tussen zitten,” aldus Prins.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief