Jongetje (10) hackt Instagram

Een 10-jaar oud jongetje uit Finland is erin geslaagd om Instagram te hacken. Hij ontdekte een fout in de software van de socialmediasite. Toen hij ook kon bewijzen dat hij deze kwetsbaarheid had gevonden door een testbericht van Facebook (eigenaar van Instagram) te deleten, ontving de jongen $ 10.000,- van Facebook.

Jani, zoals de jonge hacker heet, is daarmee meteen de jongste persoon ooit die een beloning in het kader van een bug bounty-programma heeft gekregen.

Kwetsbaarheden
Facebook geeft, net als veel andere organisaties, dergelijke beloningen aan mensen die kwetsbaarheden in software ontdekken en die vervolgens melden aan de makers. Hoe ernstiger de ontdekte fout, hoe hoger de financiële beloning is. De Finse Jani ontdekte een methode waarmee hij elk bericht op Instagram zou kunnen verwijderen. Of zoals hij het zelf verwoordde: “Daarmee zou ik in staat geweest zijn om berichten van wie dan ook van de dienst af te gooien, zelfs Justin Bieber.”.

Veiligheid heel belangrijk
Jani deed zijn kennis op met behulp van video’s op YouTube. Later wil hij graag zijn beroep maken van cyberbeveiliging: “Dat zou mijn droombaan zijn. Veiligheid is heel belangrijk.”. Instagram heeft het door de jongen ontdekte softwarefout inmiddels gerepareerd.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief