Juist management oorzaak van malware op computers

De beveiligingsanalisten van bedrijven geven aan dat ze steeds meer grip krijgen op de bedreigingen van cyberaanvallen. Dat blijkt uit een jaarlijkse analyse van ThreatTrack Security. In vergelijking met een jaar eerder is men steeds beter in staat om malware te traceren en tegenmaatregelen te treffen. Het blijkt echter dat vooral het gedrag van het senior management tot een groot aantal infecties leidt.

Verbeteringen
Minder dan een derde van de analisten geeft aan dat het moeilijke is geworden om zich te beschermen tegen malware of andere bedreigingen op internet. Ongeveer een derde geeft aan dat er weinig verandering is en de rest geeft aan dat het steeds makkelijker is geworden in het afgelopen jaar. Deze verbeteringen zijn onder andere ontstaan doordat steeds meer bedrijven gebruik maken van een Incident Response Team (IRT). Dit team komt in actie bij een bedreiging en zorgt voor de juiste identificatie, een snelle reactie en de juiste tegenmaatregelen om verder verspreiding te voorkomen.

Waar gaat het dan fout?
In dit onderzoek geeft 56% van de beveiligingsanalisten aan dat vooral het senior management infecties oploopt die eenvoudig te vermijden zijn. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om infecties door het gebruik van een besmette USB stick of omdat de manager ook familieleden gebruik laat maken van het systeem. Van de analisten geeft zelf 40% aan dat ze malware moeten verwijderen omdat de manager pornografische websites heeft bezocht.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief