1 Miljoen aan Bitcoins gestolen

Australische media melden vrijdag dat hackers een bedrag van bijna 1 miljoen euro aan bitcoins hebben gestolen bij een ‘bitcoinbank’. De kans dat dit geld of de bitcoins ooit wordt teruggevonden lijkt zeer klein te zijn.

Beveiliging
De bitcoin bank werd aangeboden via de site ‘inputs.io’. Hier konden klanten die in het bezit waren van bitcoins deze veilig opslaan in een digitale portemonnee. Een 18-jarige jongen die eigenaar en bedenker is van deze dienstverlening had juist belooft dat het stelen van bitcoins niet mogelijk zou zijn. De dienst maakt gebruik van two-factor authenticatie met daaraan gekoppeld een e-mailcontrole.
Via een lek bleek het echter toch mogelijk om bitcoins te stelen. In totaal zijn 4100 bitcoins gestolen met een gezamenlijke waarde van ruim 1,3 miljoen dollar wat neerkomt op bijna 1 miljoen euro. De eigenaar van de site beloofde vervolgens al zijn eigen bitcoins uit te keren aan de klanten van zijn dienst. Zelf bezit hij echter ‘slechts’ zo een duizend bitcoins.

Voorgoed kwijt
Het zal niet makkelijk zijn om de gestolen bitcoins terug te krijgen. Deze digitale valuta is immers anoniem en niet gekoppeld aan een financiële instelling of overheid. De waarde van de bitcoins schommelt enorm en is erg afhankelijk van positieve of negatieve publiciteit. Nadat een Noorse student een verhaal vertelde over bitcoins die hij voor een paar euro had gekocht en die jaren later plotseling enkele tonnen waard bleken te zijn, schoot de waarde van de bitcoins wereldwijd omhoog. Nieuwe onthullingen over hackers en diefstal laten de koers juist dalen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief