Jumbo-hacker moet euro 30.000 betalen

Een man die als bedrijfscontroleur bij supermarktketen Jumbo heeft gewerkt, is veroordeeld tot een boete van 30.000 euro. De man had 96 laptops van het bedrijf ’gehackt’.

De 37-jarige man liet een keylogger meelopen: alle tekens die worden ingetikt worden daardoor geregistreerd. Op die manier kwam hij in het bezit van inloggegevens van veel privé-mailadressen. Na twee maanden ontdekte de ICT-afdeling van Jumbo dat iemand met het systeem aan het knoeien was.

Verveling
Een beveiligingsbedrijf dat onderzoek naar de zaak deed, kwam erachter dat de bedrijfscontroleur uit Helmond het had gedaan. De man werd meteen ontslagen. Gisteren veroordeelde de rechter de man tot een taakstraf van 120 uur en tot het betalen van de onderzoekskosten van Jumbo voor deze zaak: euro 30.000. De man verdedigde zich tegen de rechter met het argument dat hij het uit verveling had gedaan.

Explosieven

Sinds mei wordt Jumbo in Groningen bedreigt met explosieven. De dader eist ‘een aanzienlijk bedrag’ van de supermarktketen. Het is tot nu toe onbekend wie hij is. In het algemeen wordt hij omschreven als iemand met kennis van explosieven, computersystemen en elektronica. Hij zou tussen de twintig en veertig jaar oud zijn. Nadere gegevens zijn vooralsnog niet bekendgemaakt.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief