Kadaster: 4 miljoen geregistreerde woonadressen openbaar

De privéadressen van miljoenen mensen zijn gemakkelijk te achterhalen via het Kadaster. Slechts 218 woonadressen zijn afgeschermd. Het betreft onder andere adressen van ministers en staatssecretarissen.

In totaal zijn er vier miljoen woonadressen geregistreerd bij het Kadaster. Deze zijn dus bijna allemaal in te zien. Het Kadaster heeft dit onlangs tegenover nieuwsradio BNR gezegd.

Stelsel bewaken en beveiligen

Honderden mensen hebben het Kadaster verzocht om hun persoonsgegevens af te schermen. Echter: alleen van personen in het zogenaamde ‘stelsel bewaken en beveiligen’ wordt dit verzoek gehonoreerd. De Kamer van Koophandel heeft eerder besloten om gegevens in het Handelsregister niet meer te tonen. Reden hiervoor waren verschillende incidenten waarbij adresgegevens van personen op internet werden gepubliceerd.

Overheidsregisters

Tweede Kamerlid Queeny Rajkowski (VVD) wil nu de toegang tot gegevens in het Kadaster en andere overheidsregisters begrenzen. “Het is echt van de zotte dat iedereen vandaag online zomaar iemands woonadres kan opzoeken. We moeten mensen die hun beroep uitoefenen, zoals journalisten, beter beschermen”, aldus de parlementariër.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief