ScamCheck gelanceerd voor controle websites

Overheid en bedrijfsleven hebben een nieuwe tool ter beschikking gesteld waarmee internetgebruikers kunnen checken of een website betrouwbaar is. ScamCheck, zoals de tool heet, is de Nederlandse versie van ScamAdviser.

Nederlandse partijen

De applicatie gebruikt gegevens van Nederlandse partijen waaronder Thuiswinkel.org, Kamer van Koophandel en internationale partijen zoals Trustpilot (voor reviews), Quad9 (malware), ScamAdviser (scams) en Netsweeper (onder meer phishing).

Veilige website

Verder kijkt de applicatie naar zaken als de oprichtingsdatum van een website en domeinnaam. Met deze data berekent ScamCheck de kans of het om een veilige website gaat. De tool is een initiatief van Veiliginternetten.nl, ECP Platform voor de InformatieSamenleving en Thuiswinkel.org.

Betrouwbaarheidsscore

ScamAdviser hanteert een algoritme dat een betrouwbaarheidsscore gebruikt. De score komt tot stand door relaties te leggen tussen verschillende databronnen. Een webwinkel die bijvoorbeeld sinds een week online is en driehonderd positieve reviews heeft, in combinatie met andere kenmerken, is mogelijk onbetrouwbaar. ScamCheck is te gebruiken via de website van Veiliginternetten.nl.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief