Kiwa SCM: Slimme sleutels voor auto’s zijn kwetsbaar

Auto’s die gebruikmaken van een onveilige slimme sleutel die automatisch ontgrendelt, zullen vanaf begin 2019 afgekeurd worden door Keuringsinstantie Kiwa SCM. De keuringsinstantie voor autobeveiliging heeft dit recentelijk tegen de NOS gezegd.

Het betreft beveiligingssystemen die bij bijna alle auto’s vanaf 2017 zijn ingebouwd. De autosleutels ontgrendelen de auto’s automatisch, zodra ze fysiek in de buurt van de auto zijn.

Diefstal

“Ook 90 procent van de auto’s die dit jaar van de band rolt en zo’n systeem heeft, is kwetsbaar,” laat Henk van Vliet van Kiwa SCM weten. Afgelopen jaar waarschuwde de politie in het Verenigd Koninkrijk al voor diefstal van auto’s zonder dat hierbij de sleutels van de eigenaar nodig zijn. Criminelen vangen het signaal van de RFID-autosleutel in de woning op. Vervolgens wordt dat signaal verzonden naar een kastje in de omgeving van de auto. Het autosysteem ontgrendelt vervolgens de deur.

Verzekering

Hoe vaak autodiefstal in Nederland op deze manier plaatsvindt, is niet bekend. Het zou echter vaak genoeg gebeuren om keyless entry-systemen vanaf volgend jaar niet meer goed te keuren. Volgens Jochum Veerman van vergelijkingssite Independer zal dit ook consequenties voor de verzekering hebben: “Vanaf een cataloguswaarde van 50.000 euro vereisen de meeste verzekeraars goedkeuring van het beveiligingssysteem.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief