Klachten bij AP over websites die data delen met VS

Noyb, de stichting van privacyactivist Max Schrems, heeft bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) klachten ingediend over een aantal websites. Ze zouden gegevens delen met de Verenigde Staten, terwijl een wettelijke basis daarvoor ontbreekt.

In Nederland betreft het Marktplaats, Lieferando, PostNL en Thuisbezorgd. De AP is slechts een van de dertig Europese toezichthouders waar de stichting een klacht heeft ingediend. In totaal gaat het om circa honderd meldingen.

HTML-broncodes

Uit een “snelle analyse van de HTML-broncodes van grote Europese websites” komt naar voren dat veel van die websites gebruikmaken van Google Analytics of Facebook Connect. Noyb stelt dat deze diensten persoonsgegevens verwerken en gegevens doorsturen naar de Verenigde Staten.

Privacy Shield

Noyb wil dat de AP gaat onderzoeken hoe de data worden gedeeld. De stichting vraagt tevens om een onmiddellijk verbod van de datastromen. Verder wil de stichting dat de bedrijven die de data blijven verwerken een “doeltreffende, evenredige en afschrikkende” boete opgelegd krijgen. Sinds Privacy Shield een maand geleden ongeldig werd verklaard, is er geen juridische basis meer voor het doorsturen van deze data, stelt Noyb.

NSA

Volgens Schrems hebben Google en Facebook toegeven dat ze de gegevens in de VS verwerken. “Zij zijn wettelijk verplicht om gegevens beschikbaar te maken voor instanties zoals de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Google Analytics en Facebook Connect zijn niet essentieel om deze websites te laten draaien. Ze zouden inmiddels vervangen of gedeactiveerd moeten zijn.”

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief