Massaclaim tegen Oracle en Salesforce wegens inbreuk privacy

De Nederlandse claimstichting The Privacy Collective is een massaclaim tegen Oracle en Salesforce begonnen. Beide bedrijven zouden persoonsgegevens van miljoenen Nederlanders misbruiken.

De stichting stelt dat Oracle en Salesforce digitale profielen van Nederlandse internetgebruikers verzamelen, bundelen, verrijken en verkopen. Deze gebruikers hebben hier echter nooit toestemming voor gegeven, aldus een recent artikel in het Financieele Dagblad (FD).

Schaduwprofielen

E-mailadressen en aankoopgeschiedenis van internetgebruikers zouden worden verrijkt met gegevens uit andere bronnen. Ook via cookies en apps worden gegevens vergaard. “Het zijn partijen die op grote schaal persoonsgegevens verzamelen en ze bouwen daar schaduwprofielen van en die verhandelen ze. Het profiel heeft enorme invloed op jouw gedrag op het internet”, aldus Christiaan Alberdingk Thijm, advocaat van de The Privacy Collective.

5.000.000.000 euro

Het Britse Innsworth financiert de juridische procedure. Mocht de stichting de zaak winnen dan ontvangen de Britten dertig procent van de opbrengst. Thijm zegt tegenover het FD dat de techbedrijven in potentie elk vijf miljard euro aan immateriƫle schade dienen te vergoeden. De advocaat beroept zich daarbij op een uitspraak van de Raad van State. Die kende een patiƫnt van het Pieter Baan Centrum een claim van 500 euro toe, omdat zijn data met derden was gedeeld.

Klik hier voor het bericht van The Privacy Collective.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief