Klokkenluider NSA: Geen enkele software is veilig voor surveillance

Internetgebruikers kunnen zich niet onttrekken aan de surveillance van de NSA, zegt klokkenluider Bill Binney. Bijna veertig jaar werkte hij voor de Amerikaanse geheime dienst. Binney heeft deze verlaten, net als Snowden.

Hij deed dat omdat hij constateerde dat technologie om terroristen te bespioneren, werd ingezet om Amerikanen in de gaten te houden. Vanaf dat moment spant hij zich in om privacyschendingen door Amerikaanse inlichtingen- en opsporingsdiensten aan de kaak te stellen.

Privacy
Onlangs zei hij op de sociale nieuwssite Reddit: “Met het budget van meer dan 10 miljard dollar per jaar dat de NSA heeft, hebben ze meer middelen om je gegevens te verzamelen dan waar je je ooit tegen kunt verdedigen”. Een betere wet- en regelgeving is volgens Binney de enige manier om de privacy van internetgebruikers te verbeteren.

Gesloten of opensourcesoftware?

Hij spoort Amerikanen aan om hun lokale politici te bellen om hun beklag te doen. Zoals Binney zelf zegt: “Als je niets doet, zijn we de sigaar!” Volgens Binney is het niet relevant of je gesloten of opensourcesoftware op je computer hebt draaien: “Geen enkele software is veilig voor surveillance”.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief