Kosten voor afluisteren door NSA wellicht te hoog

De National Security Agency (NSA) heeft regelmatige geclaimd dat het verzamelen van gegevens heeft geholpen in het dwarsbomen of voorkomen van terroristische aanvallen. Maar een onderzoek naar deze programma’s door een tweetal professoren uit Amerika en Australië geeft aan dat de kosten wel eens veel hoger kunnen zijn dan de opbrengsten.

Deze analyses zijn uitgevoerd door John Mueller (professor aan de Ohio State University) en Mark Stewart (professor aan de University of Newcastle in Australië). Hun onderzoek is gebaseerd op rapporten die publiek zijn gemaakt, uitspraken van rechtbanken en informatie die is vrijgegeven door verschillende overheden. De NSA claimt dat het succesvol 54 terroristische aanvallen heeft kunnen verijdelen. Dat aantal is volgens de onderzoekers erg laag als je kijkt naar de vele miljarden dollars die zijn uitgegeven.

Zowel de NSA als de Obama regering willen vrijgeven welke kosten er voor de verschillende afluister- en onderzoekprogramma’s zijn gemaakt. De onderzoekers vermoeden dat de regering zelf ook niet weet wat er in totaal is uitgegeven. Na de aanvallen van 9 september zijn er zoveel activiteiten in een recordtijd opgezet dat niemand nog inzicht had -en waarschijnlijk heeft- in de kosten die hiermee gemoeid zijn. Volgens de onderzoekers wordt er momenteel ongelofelijk veel data opgeslagen die geen enkele waarde heeft. In het verleden zou er niet naar deze data omgekeken zijn, maar nu wordt dit nog wel tegen zeer hoge kosten opgeslagen en geanalyseerd.

“Er is zeer weinig bewijs dat het wat oplevert”, aldus Mueller. “De kosten zijn zeker veel hoger dan de toegevoegde waarde, zeker als je zaken zoals kosten voor privacy en andere indirecte kosten meeneemt”.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief