Meer dan 250 academici tekenen verklaring tegen afluisteren

Meer dan 250 academici uit 26 verschillende landen hebben een verklaring ondertekend. In deze verklaring spreken zij zich uit tegen het grootschalig verzamelen van persoonlijke data door inlichtingendiensten. Deze verklaring is 3 januari gepubliceerd op de site academicsagainstsurveillance.net. Hierin pleiten zij onder andere voor beter toezicht.

Nederlands initiatief
Een groep van Nederlandse academici is de initiatiefnemer van de verklaring. Een van de initiatiefnemers is Frederik Zuiderveen Borgesius van het Instituut voor Informatierecht (IViR). In een reactie geeft hij aan dat het opvallend stil bleef uit de hoek van de academici. Na verschillende contacten te hebben benaderd bleek er voldoende animo te bestaan voor het samenstellen van een verklaring. Om deze verklaring zo op te stellen dat de meeste deelnemers zich hierin konden vinden kostte wel enige tijd. “Vandaar dat het even op zich heeft laten wachten”, aldus Zuiderveen Borgesius.

Ondermijning democratie
Aanleiding voor de verklaring zijn de publicaties van de klokkenluider Edward Snowden. Dankzij zijn onthullingen is bekend geworden op welke schaal de NSA en andere inlichtingendiensten massaal gegevens van burgers verzamelen en analyseren. De academici schrijven daarom: “Niemand ontkent het belang van het beschermen van de nationale en publieke veiligheid of het opsporen van criminaliteit. De huidige praktijken van geheime en onbelemmerde dataverzameling schenden fundamentele rechten en ondermijnen de democratie”.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief