KPN vindt geen bewijs van spionage door NSA

Het team dat binnen KPN zoekt naar indringing door de NSA heeft nog geen bewijs gevonden dat Nederlandse klanten door de inlichtingendienst worden bespioneerd.

Dit valt te lezen in de eerste uitgave van het jaarlijkse “Cyber Security Perspectives” rapport.Dit rapport is gezamenlijk opgesteld door KPN, TNO, het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) en de High Tech Crime Unit van de politie.

In het rapport schrijft Johan Romkes van het beveiligingsteam van KPN: “We tolereren geen geheime toegang tot onze informatie of informatie van onze klanten. Dit is iets wat we niet toestaan, voor de NSA of andere partijen.” KPN stelt in het rapport verder dat zij toegewijd is aan het verbeteren van de beveiliging tot het hoogste niveau. Hierdoor zou het zelfs voor de NSA en soortgelijke organisaties te moeilijk worden om binnen te komen.

In september 2013 startte de telecom provider een onderzoek naar spionage door de NSA. Aanleiding hiervoor was het binnendringen van het netwerk van de Belgische provider Belgacom door de NSA. Hierbij werd gebruik gemaakt van geavanceerde malware.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief