VS vraagt om uitlevering student uit Deventer wegens phishing

De Verenigde Staten hebben een verzoek ingediend voor de uitlevering van een 24-jarige student aan de Saxion Hogeschool in Deventer. De student van Vietnamese origine wordt verdacht van betrokkenheid bij phishing, witwassen en oplichting.

Vlucht naar Vietnam
De VS willen dat de student wordt vastgezet tot zijn uitlevering. Hiermee hopen de Amerikaanse autoriteiten een vlucht naar Vietnam te voorkomen, aangezien de VS en Vietnam geen uitleveringsverdrag hebben gesloten. Het gerechtshof in Leeuwarden beslist dinsdag over het verzoek.

Uitlevering na afronding studie
In oktober 2013 is een kort geding door een rechter uit Den Haag bepaald dat de student mag worden uitgeleverd. Wel mag hij het lopend schooljaar afmaken, waardoor de student zijn studie kan afronden. De vermeende cybercrimineel draagt op dit moment een enkelband.

Hoger beroep om uitlevering te voorkomen
De student heeft een hoger beroep aangespannen om uitlevering aan de VS te voorkomen. Hij zegt onschuldig te zijn. De Vietnamese politie zou over een bekentenis van een getuige beschikken, waarmee volgens de student zijn onschuld wordt bewezen. De Amerikaanse autoriteiten zien echter anders. Het Hof in Den Haag doet in februari uitspraak in het hoger beroep.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief