Kwetsbaarheden in omvormers zonnepanelen; risico op stroomstoringen

Veel omvormers van zonnepanelen voldoen niet aan gestelde veiligheidseisen. Hierdoor zijn ze gemakkelijk te hacken. Als kwaadwillenden veel panelen tegelijk uitzetten, kunnen grote stroomstoringen optreden. De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) heeft hier onlangs voor gewaarschuwd.

Norm voor cyberveiligheid

Omvormers zorgen ervoor dat zonnepanelen de opgewekte gelijkstroom (DC – Direct Current) omzetten in bruikbare wisselstroom (AC – Alternating Current). Alle huishoudelijke apparatuur gebruikt wisselstroom. Als eigenaren van zonnepanelen hun omvormers verbinden met het internet kunnen ze hun energieopbrengst monitoren. Geen omvormer die de toezichthouder heeft onderzocht, voldoet echter aan de norm voor cyberveiligheid.

Verplichting per augustus 2024

Hackers kunnen zonnepanelen op afstand uitschakelen, bestoken met DDOS-aanvallen en persoonsgegevens ontvreemden. Vijf van de negen onderzochte omvormers kunnen storingen veroorzaken. Vanaf augustus 2024 zijn fabrikanten van omvormers verplicht om te voldoen aan de eisen voor cyberveiligheid. De RDI raadt gebruikers aan om hun omvormers te voorzien van sterke wachtwoorden en regelmatig te controleren op software-updates.

Klik hier voor het bericht van de RDI.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief