ACM verwijdert 0906-nummers om misleiding tegen te gaan

Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft in het afgelopen half jaar alle 1.657 actieve 0906-telefoonnummers aan een controle onderworpen. Het betreft bijvoorbeeld nummers waarvan het voor de beller niet meteen duidelijk is dat het om een betaald nummer gaat.

De toezichthouder had sinds de aangescherpte regels voor deze nummers er al 163 onbruikbaar gemaakt. De komende weken komen er daar nog 250 bij.

18

Eind vorig jaar zijn de strengere regels voor 0906-nummers ingegaan. “Met de aangepaste regels kunnen we misleiding via doorschakeldiensten veel beter aanpakken”, aldus ACM-bestuurslid Manon Leijten. “Dat voorkomt veel ergernis en onnodig hoge belkosten bij consumenten en bedrijven.” De komende tijd gaat de toezichthouder zich richten op informatienummers die beginnen met 18. Via deze telefoonnummers kunnen bellers onder andere telefoonnummers opvragen of het adres van een bedrijf.

Belastingtelefoon

Wie voorheen een gratis nummer wilde bellen, bijvoorbeeld van de Belastingtelefoon, kon op internet misleid worden. Daar werden advertenties getoond van betaalde doorschakeldiensten. Bellers waren zich er vaak niet van bewust dat ze via een betaalde doorschakeldienst waren verbonden, terwijl ze die dienst ook kosteloos hadden kunnen bellen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief